loading...

Όγκοι σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού

Posted by    Δρ. Χαράλαμπος Σεφέρης M.D.,PhD - Νευροχειρουργός

Είναι νεοπλάσματα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στους σπονδύλους, τον νωτιαίο μυελό, τα νεύρα, και άλλους ιστούς σε όλη τη σπονδυλική στήλη σας. Μερικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης, όπως αστροκυτώματα, εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους.

Λιγότεροι από το 10% των όγκων της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν στη σπονδυλική στήλη. Οι όγκοι αυτοί που ονομάζονται πρωτοπαθείς , μπορεί να είναι καλοήθεις ή χαμηλού βαθμού κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται αργά, ή υψηλού βαθμού όγκοι που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Η συντριπτική πλειοψηφία των όγκων της σπονδυλικής στήλης είναι μεταστατικοί.

Αυτοί οι όγκοι προκύπτουν από καρκίνο που ξεκινά σε ένα άλλο μέρος του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το στήθος, του παχέος εντέρου, του προστάτη, των νεφρών ή του θυρεοειδούς αδένα.


loading

Συμπτώματα

Ανάλογα με την τοποθεσία και το είδος του όγκου, τα συμπτώματα ποικίλουν:

Ο πόνος στην πλάτη, συχνά αντανακλά σε άλλα μέρη του σώματός σας
Η απώλεια της αισθητικότητας ή μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα άκρα
Δυσκολία στο περπάτημα που μερικές φορές οδηγεί σε πτώσεις
Μειωμένη ευαισθησία στον πόνο, το ζεστό και το κρύο
Διαταραχές του εντέρου ή της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης
Παράλυση η οποία μπορεί να συμβεί σε διάφορους βαθμούς και σε διάφορα μέρη του σώματος, ανάλογα με το ποια νεύρα πιέζονται

Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Σε γενικές γραμμές, οι κακοήθεις όγκοι του νωτιαίου μυελού μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ οι καλοήθεις έχουν την τάση να αναπτύσσονται πολύ αργά.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές για τους όγκους της σπονδυλικής στήλη
Αιτίες

Δεν είναι σαφής η προέλευσή τους. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα ελαττωματικά γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσον οι εν λόγω γενετικές ανωμαλίες κληρονομούνται η προκαλούνται από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι όγκοι του νωτιαίου μυελού συνδέονται με γνωστά κληρονομικά σύνδρομα, όπως νευροϊνωμάτωση 2 και η νόσος νοη Hippel-Lindau.

Τα τμήματα της σπονδυλικής σας στήλης, που είναι πιθανό να επηρεαστούν από ένα σπονδυλικό όγκο περιλαμβάνουν τα:

Τύποι όγκων της σπονδυλικής στήλης
Οι σπονδυλικοί όγκοι ταξινομούνται ανάλογα με τη θέση τους .

1. Εξωσκληρίδιοι (σπονδυλικοί) όγκοι.

Προσβάλουν τους σπονδύλους, είναι μεταστατικοί όγκοι από μια άλλη περιοχή του σώματος, συχνά από τόν προστάτη, τον μαστό, τους πνεύμονες ή τους νεφρούς. Ογκοι που εξωρμούνται απο τα οστά της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο συχνοί. Μεταξύ αυτών είναι τα οστεοσαρκώματα και το σάρκωμα του Ewing, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που επηρεάζει τους νέους ενήλικες. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια κακοήθης νόσος του μυελού των οστών. Καλοήθεις όγκοι, όπως οστεώματα και αιμαγγειώματα, μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στα οστά της σπονδυλικής στήλης.

2. Ενδοσκληρίδιοι-εξωμυελικοί όγκοι.

Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται στην αραχνοειδή μήνιγγα του νωτιαίου μυελού (μηνιγγιώματα) και στις ρίζες των νεύρων που εκτείνονται προς τα έξω από το νωτιαίο μυελό (νευρινώματα). Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις η κακοήθεις.

3. Ενδομυελικοί όγκοι.

Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται εντός του νωτιαίου μυελού. Οι περισσότεροι είναι είτε αστροκυτώματα ή επενδυμώματα.

Οι όγκοι του νωτιαίου μυελού είναι πιο συχνοί σε άτομα που έχουν νευροϊνωμάτωση 2, νόσο νοη Hippel-Lindau,ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λεμφώματα νωτιαίου μυελού και ένα προηγούμενο ιστορικό καρκίνου.


loading

Εξετάσεις και διάγνωση

Μετά την λήψη του ιατρκού ιστορικού και την νευρολογική εξέταση, εάν υπάρχει υποψία ύπαρξης όγκου, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Μαγνητική τομογραφία του επίμαχου σημείου της σπονδυλικής στήλης και σε Αξονική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον ακριβή εντοπισμό της θέσης του όγκου.

Θεραπεία

Ο ιδανικός στόχος της θεραπείας των όγκων της σπονδυλικής στήλης είναι η αφαίρεσή του, αλλά αυτός ο στόχος μπορεί να επιπλακεί από τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στα περιβάλλοντα νεύρα. Ο γιατρός πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την ηλικία του ασθενούς, τη γενική κατάσταση της υγεία του και τον τύπο του όγκου.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους περισσότερους όγκους της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση. Είναι συχνά η θεραπεία εκλογής για τους όγκους που μπορούν να αφαιρεθούν με έναν αποδεκτό κίνδυνο βλάβης των νεύρων. Οι νεότερες μικροχειρουργικές τεχνικές, η νευροπαρακολούθηση κατά την διάρκεια του χειρουργίου, τα μικροσκόπια μεγάλης ισχύος και τα εντοπιστηκά μέσα επιτρέπουν στον νευροχειρουργό να ελαχιστοποιεί πιθανές βλάβες του νωτιαίου μυελού. Ωστόσο, ακόμη και με τις προόδους της τεχνολογείας,ορισμένοι όγκοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως.

Όταν ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως,μετά την χειρουργική επέμβαση ακολουθεί συχνά ακτινοθεραπεία η χημειοθεραπεία.Η ακτινοβολία μπορεί να είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για μεταστατικούς όγκους. Ακτινοβολία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου ή όταν η χειρουργική επέμβαση ενέχει ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Αυτή η νεώτερη μέθοδος παράδοσης ακτινοβολία είναι ικανή να παρέχει μια υψηλή στοχευμένη δόση ακτινοβολίας.

Χημειοθεραπεία. Μία τυπική θεραπεία για πολλούς τύπους καρκίνου, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα ή να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Παρακολούθηση. Ορισμένοι όγκοι του νωτιαίου μυελού μπορεί να ανακαλυφθούν (στα πλαίσια ελέγχου για άλλη πάθηση) πριν προκαλέσουν συμπτώματα.Εάν πρόκειται για μικρούς όγκους καλοήθεις πού δεν πιέζουν νευρικούς ιστούς μερικές φορές αρκεί η παρακολούθησή τους.


loading

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Νευρικό σύστημα

Όγκου του νωτιαίου μυελού