loading...

Δρ. Χαράλαμπος Σεφέρης - Νευροχειρουργός

Χαράλαμπος Απ. Σεφέρης M.D.,PhD.
Νευροχειρουργός
Βιογραφικό

Ο Νευροχειρουργός ΣΕΦΕΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ γεννήθηκε στις 25/03/1960 στην Καρδίτσα. Έλαβε το πτυχίο ιατρικής στις 06/09/1985 ενώ στις 30/10/1986 έλαβε την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Από το 1986 έως το 1987 εργάστηκε στον τομέα της γενικής χειρουργικής στο 404 Γενικό Νοσοκομείο Λαρίσης, ως βοηθός χειρουργός. Από το 1987 έως το 1988 συμπλήρωσε 1 έτος στο Κ.Υ. Φαρκαδόνας Τρικάλων, ασκώντας την προβλεπόμενη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ενώ από το 1988 έως το 1989 εργάστηκε στο ΓΠΝ Νέας Ιωνίας η Αγ. Όλγα, στην Α΄ χειρουργική, ως ειδικευόμενος στην Γενική Χειρουργική.

Για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι το 1991, προσέφερε τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ως ειδικευόμενος Νευροχειρουργός, ασκώντας το ίδιο λειτούργημα από το 1991 μέχρι το 1994 στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Αργότερα, μέχρι το 1997 άσκησε καθήκοντα ως Επιμελητής Β΄ νευροχειρουργός στο ΔΘΚΑ Υγεία, στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται ως νευροχειρουργός συνεργάτης συμπληρώνοντας 20 έτη δραστηριότητας. Από το 1994, έτος λήψης της ειδικότητάς του, μέχρι και σήμερα, ασκεί την Νευροχειρουργική ως ελεύθερος επαγγελματίας, επιτελώντας παράλληλα καθήκοντα Συντονιστή στο τμήμα Νευροτροποποίησης του Νοσοκομείου Υγεία.

Σήμερα εργάζεται ως Νευροχειρουργός, έχοντας λάβει όλη την απαραίτητη γνώση από ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το 1994 ,εξειδικεύτηκε στην χρήση του Laser στη Νευροχειρουργική, (για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου οσφυϊκής και αυχενικής μοίρας Σ.Σ), ενώ το 1998 εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση του πόνου στο First Annual Athens Workshop- Interventional pain conference and cadaver workshop στην Αθήνα (World Institute of Pain).

Το 1998 μετεκπαιδεύτικε στην "μικροχειρουργική προσπέλαση της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας" και βάσεως κρανίου για όγκους εγκεφάλου.Τον Νοέμβριο του 2005 εκπαιδεύτηκε στην ακτινοχειρουργική αντιμετώπιση όγκων εγκεφάλου με την μέθοδο του γ - knife στο Karolinska University Hospital στην Stockolm Σουηδίας.

Το 2005, συμμετείχε σε χειρουργικές επεμβάσεις στη Νευροχειρουργική κλινική του πανεπιστημίου Kiel της Γερμανίας για την μέθοδο της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, και στην εκπαίδευση: The deep brain stimulation for the treatment of Parkinson disease & essential tremor training, Leuven, στο Βέλγιο. Το 2006 πραγματοποίησε επεμβάσεις Διέγερσης Πνευμονογαστρικού Νεύρου (Vagus Nerve Stimulation) για την αντιμετώπιση Επιληπτικών κρίσεων και Κατάθλιψης, και συμμετείχε στο: Advanced Stereotactic Workshop for Leksell Stereotactic System Users Amsterdam, στην Ολλανδία.

Το 2007 εξειδικεύτηκε στις διαδερμικές προσπελάσεις και στην ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδηλικής στήλης ( “Chirurgie endoscopique du rachis et techniques percutanees” organise par la Societe Francaise des Techniques Endoscopiques Rachidiene et Approches Percutanees), στο Πανεπιστήμιο της Μπορντώ στην Γαλλία.Το 2008 και το 2009 εκπαιδεύτηκε στην Νορβηγία, στο Trondheim στο 3D Ultrasound and Neuronavigation- National Centre for 3D Ultrasound in Surgery, καθώς και στο SonoWand Invite.

Το 2010 έλαβε On-site training για το Leksell Gamma Knife Perfexion και συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διαπίστευσης της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης. Μέχρι και σήμερα, αποτελεί μέλος της World Society of Stereotactic and Functional Neurosurgery της Leksell Gamma Knife Society και της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας.


Μερικές από τις δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις του είναι:

• Πολλαπλή πρόσθια αυχενική δισκεκτομή χωρίς σπονδυλοδεσία. Εμπειρία επί 35 περιπτώσεων.
Σ.Τέγος, Χ.Σεφέρης, Α.Παπαθανασίου, Δ.Αντωνίου.
30 Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης και Νωτιαίου Μυελού. Θεσσαλονίκη-Νοέμβριος 1989.

• Αrnold Chiari Δυσπλασία Ι και Συριγγομυελία. Χειρουργική αντιμετώπιση 3 περιπτώσεων. Σ.Τέγος, Κ.Ρίζος, Χ.Σεφέρης, Α.Παπαθανασίου
30 Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής.

• Aναφορά σε χειρουργηθέντα αιμαγγειοβλαστώματα του εγκεφάλου
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής Υπερσκηνίδιοι Ογκοι Εγκεφάλου
Θεσσαλονίκη 26-28 Νοεμβρίου 1992.

• Καλοήθη αγγειακά νεοπλάσματα εγκεφάλου χειρουργηθέντα (αιμαγγειώματα)
Α.Σπανός, Κ.Κυργιάννης, Χ.Σεφέρης, Μ.Λιαπάκης Μedical Annuals. Volume 17- January 1994.

• Στερεοτακτικές Επεμβάσεις Εγκεφάλου
Α.Παπανδρέου, Χ.Σεφέρης, Σ.Αναγνωσταρά, Ι.Βασιλούδης
9ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό ΣυνέδριοΒόλος 7-9 Δεκεμβρίου 1995.

• Ενδαγγειακή αντιμετώπιση αυτομάτων Καρωτιδο-Σηραγγωδών και Σπονδυλο-Σπονδυλικών Επικοινωνιών.
Γ.Παπαγεωργίου,Π.Βλαχόπουλος,Χ.Σεφέρης,Λ.Βλάχος
9ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο.

• Εμβολισμός Αρτηριοφλεβωδών Δυσπλασιών του Εγκεφάλου
Π.Βλαχόπουλος, Γ.Παπαγεωργίου, Χ.Σεφέρης, Λ.Βλάχος
9ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο.

• Στερεοτακτική Βιοψία Εγκεφάλου
Σ.Παπαδόπουλος, Δ.Παπαιωάννου, Α.Παπανδρέου, Χ.Σεφέρης, Β.Τσακραλίδης
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής
Ιωάννινα 23-26 Μαίου 1996

• Endovascular treatment of intracranial aneurysms.A 42 cases report study
P.Vlachopoulos, G.Papageorgiou, A.Papandreou, C.Seferis, I.Vasiloudis

• Neuro-radiologyXXII Congress and 6th Advanced Course Magnetic resonance angiography demonstration of an angiographically occult anterior communicating artery aneurysm
J. VASSILOUTHIS, C. H. CHRYSIKOPOULOS, C. H. SEFERIS
British Journal of Neurosurgery Jan 1997, Vol. 11, No. 5: 448–451.

• 17-21 September 1996 Milan,Italy ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΜΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΩΝ ΥΠΕΡΚΙΝΗΣΙΩΝ.
Χ. Στρογγυλός, Ι. Βελέντζας, Χ. Σεφέρης, Π. Νομικός, Μ. Τόρρενς 21ο Πανελλήνιο Νευροχειρουργικό Συνέδριο, 8.-11.6.2007, Ρόδος

• Νέες προοπτικές με την εν τω Βάθει Εγκεφαλική Διέγερση(Deep Brain Stimulation) C.Seferis,I.Velentzas Eis Hygeia Volum 61 Maie 2008

Προφίλ

Νευροχειρουργική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών του νευρικού συστήματος (χρόνιος πόνος, Πάρκινσον, Επιληψία, όγκος εγκεφάλου, δισκοκήλη), αντιμετωπίζει χειρουργικά τις παθήσεις του εγκεφάλου,του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων.

Είναι μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες, λόγω της τεράστιας προόδου στην μελέτη της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και της προόδου της τεχνολογίας που αφορά τόσο το επίπεδο της ποιότητας του χειρουργικού εξοπλισμού, όσο και της ραγδαίας ανάπτυξης και εξέλιξης των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζουν και οι νέες απεικονιστικές τεχνικές οι οποίες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται και κατά την διάρκεια των επεμβάσεων.

Από το 1994 εργάζομαι ως Νευροχειρουργός στο Διαγνωστικό κέντρο «ΥΓΕΙΑ», είμαι Επιστημονικός Υπεύθυνος, στο Διαγνωστικό και Νοσηλευτικό Κέντρο «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στο τμήμα Νευροχειρουργικής, ενώ αποτελώ και μέλος της World Society of Stereotactic and Functional Neurosurgery.

Εξειδικεύομαι στη Λειτουργική Νευροχειρουργική που αφορά στην εμφύτευση ηλεκτροδίων εγκεφάλου και χρησιμεύουν στις παθήσεις του Ν. Πάρκινσον, της Δυστονίας και του Ιδιοπαθούς Τρόμου, στην Ακτινοχειρουργική με την εφαρμογή Gamma Knife. Επίσης ειδικεύομαι στους τομείς της Nευροδιέγερσης Νωτιαίου μυελού για την αντιμετώπιση του χρόνιου άλγους των άκρων, στη Μικροχειρουργική προσπέλαση της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας εγκεφάλου, για την αντιμετώπιση Ακουστικών Νευρινωμάτων και Μηνιγγιωμάτων, καθώς επίσης και στην Στερεοτακτική βιοψία όγκων εγκεφάλου, αλλά και στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης μέσω Ενδοσκοπικής, Διαδερμικής και Laser μεθόδου.

Βασικός στόχος μέσα από την ενασχόλησή μου με την Νευροχειρουργική επιστήμη, είναι η παροχή ιατρικής βοήθειας στους ανθρώπους που την χρειάζονται και εργάζομαι σκληρά, για να εξασφαλίσω γι’ αυτούς μια φυσιολογική ζωή.